STEL EEN VRAAG

VRAAG EEN AFSPRAAK AAN

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in

VRAAG EEN BROCHURE AAN

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route
5
Filiaal kiezen


Verven of schilderen… Wat is wat…?

geschreven door

Ik schilder (en verf) al jaren. En ik schrijf er ook nog over… Maar toen een kennis me terloops vroeg wat het verschil nou precies was, moest ik het antwoord schuldig blijven. Dat kon natuurlijk niet.

Verven of schilderen… Wat is wat…?

De vakschilders die ik ken, hebben het steevast over schilderen. Maar eerlijk gezegd als ik op doek ga werken en wat moois ga maken, zeg ik niet ‘ik ga verven’. Daar zat dus al iets van een onbewust gevoel. Voor het gemak nam ik aan dat beide benamingen door elkaar gebruikt konden worden.

Echter… Vandaag wat bijgeleerd. De schilder, die je inhuurt om je huis van binnen of buiten een kleurtje te geven, die verft! Dat bedenk je toch niet.

Schilderen
Het zit namelijk zo: schilderen doe je met een kleinere (specifieke) kwast of penseel. Het gaat specifiek om gedetailleerd werk. Geen grote vlakken, maar precisiewerk. Kunst dus bijvoorbeeld.

Verven
De term verven wordt gebruikt wordt gebruikt voor grotere oppervlakken. De muur, maar ook de kozijnen, de buitenkant van het huis, en dat leuke kastje. Kortom alles dat met één of maximaal drie kleuren een fris nieuw uiterlijk krijgt.

De twijfelgevallen…
De termen worden in de volksmond zoveel door elkaar gebruikt dat het bijna flauw is om iemand erop te corrigeren. Toch zijn er gevallen waarin er enige twijfel is. Wat dacht je van een muur versieren met details? Yep, dat is dan weer schilderen.

Schilderwerk hóeft dus geen kunstwerk te zijn, maar kan ook patineren zijn, of het aanbrengen van versieringen. Zodra je meer dan drie kleuren gebruikt, een speciale kleinere kwast, en het puntje van je tong uit je mond steekt… Dan weet je dat je aan het schilderen bent.

De vakschilder verft als een schilder!
Dat gezegd hebbende, de hele verwarring zou zomaar ontstaan kunnen zijn door de vakkennis van de schilder. Want ‘gewoon’ even grote vlakken verven, is een kunst! Het levert de meeste doe-het-zelvers onder andere afbladderende verf op, zakkers (van die opgedroogde druipers van teveel verf) en zichtbare penseelstreken. Om nog maar niet te spreken van het karwei van uren afplakken, terwijl de echte vakschilder - al draaiend - zijn kwast precies tot aan de rand zet.

Je ziet het verschil! Dus van mij mag de vakschilder - terwijl die dus eigenlijk verft -  gerust zeggen dat hij schildert. Beter dan dat ik schilder op doek in ieder geval…

 • Pin It
JAB COREtec Interfloor A House of Happiness Luxaflex Decokay Design Raamdecoratie Desso dib Pure & Original Decokay Design Gordijnen Sigma Decokay Design Verf Holland Haag Sikkens Toppoint AS-Creation Decokay Design vloeren Eijffinger BN Wallcoverings Wijzonol

Wil je ook graag verven in of om je huis?

Kom langs voor een persoonlijk advies
MAAK EEN AFSPRAAK STEL EEN VRAAG

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen, inspiratie, blogs en info & advies in je mailbox

DECOKAY INFORMATIE, ADVIES & TIPS

DECOKAY INSPIRATIE

 • Sigma kleur van het jaar 2022 toont veerkracht!
  We hebben nogal wat meegemaakt de afgelopen periode… We keerden gedwongen naar binnen voor reflectie - en niet in de laatste plaats - voor klussen! Nieuwe werk- en relaxruimtes vragen om aankleding, en Sigma doet dit met de kleur van het jaar 2022 op rake wijze.
 • De veelzijdige kleur van het jaar ‘22
  Ben jij iemand die elk jaar in spanning afwacht wat de kleur van het jaar wordt? Mooi, dan is er nu eentje bijgekomen: de woonkleur van het jaar van de interieurstylisten van Decokay. Wie durft, met een ‘touch of pink’...?
 • Hoe doen interieurontwerpers dat toch?
  Er zijn mensen die gewoon het ‘fingerspitzen gefühl’ hebben als het gaat om inrichting. Maar de meeste mensen ervaren het als knap lastig om precies de juiste spullen en kleuren bij elkaar te zoeken om zo die felbegeerde eenheid te creëren. 

DECOKAY BLOGS

 • Blog: Welke kleur van het jaar past bij jou?
  Een beetje extra inspiratie kan iedereen wel gebruiken als het gaat om interieur en kleur. Elk jaar zie je weer één of meerdere nieuwe kleuren terug die de interieurwinkels domineren. Potjes, vaasjes, stoelbekleding…
 • Primer en grondverf, wat is het verschil?
  Wie met een verfklus gaat beginnen, doet er goed aan om van tevoren advies in te winnen. Hoe je namelijk een te verven oppervlak goed onder handen neemt, is afhankelijk van het materiaal en van het gewenste resultaat. Een primer of grondverf is vaak de beste basis. Deze producten staan meestal naast elkaar in het schap. Maar wanneer gebruik je wat? Met die vraag ging ik naar Decokay.
 • Aan de slag met Kleur van het Jaar ‘Brave Ground’!
  Komt de uitdrukking ‘de muren komen op me af’ je de laatste maanden wel erg bekend voor? Dan wordt het misschien eens tijd om de kleuren op die wanden aan te passen. Want wie veel tijd thuis doorbrengt, wil dat graag in een harmonieuze en rustige ambiance doen. Het kleurenpalet rondom Brave Ground, de kleur van het jaar 2021, past daar uitstekend bij. 

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raambekleding of buitenzonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

TOP