STEL EEN VRAAG

VRAAG EEN AFSPRAAK AAN

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in

VRAAG EEN BROCHURE AAN

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route
5
Filiaal kiezen


Bol en rond - een beetje zachtheid in je interieur

geschreven door / vrijdag, 14 mei 2021

Rond is zacht, hoekig is hard. Staal en beton zijn hard, terwijl hout zacht is. Dit zijn begrippen die iedere binnenhuisarchitect krijgt ingeprent. Maar hoe kan dit? Waarom hebben sommige materialen en vormen een kil karakter, en geven andere meteen een warme uitstraling?

Bol en rond - een beetje zachtheid in je interieur

Niemand weet precies waarom, maar onderzoek toont aan dat ronde, organische vormen als vriendelijker beschouwd worden. Zelfs in zoiets simpels als een logo blijkt dit al door te werken. Strak is zakelijk, rond is vriendelijk. Gek eigenlijk.

Ik heb er zelf nog wel iets van logica in ontdekt. Als je je kunt stoten aan harde hoeken is dit onprettig. Maar, als fan van feng shui, zie ik ook het grotere geheel van energie die moet kunnen stromen. Stel je een vierkante blokkendoos voor waar een golf water doorheen stroomt… Die zal sierlijker wegvloeien bij een meanderende vorm. Met ronde vormen maak je je interieur dus toegankelijker en vriendelijk.

Ook verrassing versus voorspelbaarheid speelt een rol bij het hard/zacht effect. Een ronde salontafel met een rond vloerkleed met een ronde lamp erboven, doet al snel een beetje geforceerd aan. 

In de huidige interieurs wordt ‘zachtheid’ weer met open armen verwelkomd. Wat begon met cirkellampen en jute kleden, is inmiddels uitgegroeid tot een ware rage. Wat kan er niet rond? Spiegels, kuipstoelen, kleden, tafels, accessoires, en natuurlijk cirkelbehang! Overigens zijn vloerkleden tegenwoordig niet alleen in ronde - maar ook in organische vormen te krijgen. En ook dan zijn de lijnen zacht en golvend.

De leukste ronde details (zonder overkill) krijg je door heel bewust met deze balans om te gaan. Een ronde, solitaire tafel in de eethoek schreeuwt om een rond kleed. Maar een ronde salontafel gaat beter op in de zithoek als je het tapijt met de rechte bank laat uitlijnen. Hang je daar dan weer een ronde lamp boven, dan zet je het geheel echt in de spotlights. 

Ik speel momenteel naar hartenlust met harde en zachte vormen en materialen. Het geeft meer resultaat qua eenheid dan alle nieuwe likjes verf die ik ooit probeerde.

Ook interessant: bij deze trend wordt steeds vaker afwisselend gebruik gemaakt van verschillende glansgraden. Een ‘bolle glans’ geeft hardheid, een ultra matte verf zachtheid. Door hoogglans en mat te combineren, iets dat uit den boze was vroeger, versterk je het effect van beide.

 • Pin It

Heeft jouw huis gebrek aan 'zachtheid'?

Experimenteer met ronde vormen!
MAAK EEN AFSPRAAK STEL EEN VRAAG BEL ME TERUG

DECOKAY INSPIRATIE

 • In blijde verwachting van….?
  Ben je net zwanger? Wedden dat je in je hoofd niet alleen bezig bent met wat de toekomst gaat brengen voor jullie, maar ook al stiekem met de inrichting van de babykamer?
 • Maak deze stylingfouten in je interieur niet!
  ‘Personality goes a long way’ is een uitspraak die zeker opgaat voor interieur design. Een persoonlijke noot doet wonderen. Voorkom de veelgemaakte fout van de eenheidsworst of het showroom effect, en ga voor jouw eigen stijl! Maar waar kun je in elk geval op letten als het gaat om je interieur?
 • Thuiswerken in jouw stijl!
  Behoor jij inmiddels ook tot één van de vele thuiswerkers? Grote kans dat je enige tijd en energie hebt gestoken in het aankleden van je werkplek. Wat stond bij jou voorop?

DECOKAY BLOGS

 • Interieur ‘fouten’ ken jij ze al?
  Wat zijn de meest gemaakte fouten bij de indeling van je interieur en waar moet je op letten? Koop je alles nieuw, ook de meubels? Dan heb je de vrije hand. Zo niet, dan werk je om de bestaande items heen met deze richtlijnen.
 • Bright Skies... de Flexa kleur van het jaar 2022 - luchtig optimisme!
  Voor een interieur liefhebber is het moment dat de kleur van het jaar van Flexa uitkomt een ‘dingetje’. Niet omdat ik nou meteen alles opnieuw ga verven hoor, maar zeker wel om me mee te laten voeren op het pad van trend-rijke inspiratie. En Bright Skies brengt mij letterlijk in vervoering.
 • Je vloer in de spotlight
  Een vloer is zoveel meer dan alleen wat er onder je voeten ligt. Het is de basis voor je interieur en van jouw leven in huis. De basis voor thuis begint met het kiezen van de perfecte vloer.

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raambekleding of buitenzonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

TOP