HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route
5
Filiaal kiezen


Bol en rond - een beetje zachtheid in je interieur

geschreven door / vrijdag, 14 mei 2021

Rond is zacht, hoekig is hard. Staal en beton zijn hard, terwijl hout zacht is. Dit zijn begrippen die iedere binnenhuisarchitect krijgt ingeprent. Maar hoe kan dit? Waarom hebben sommige materialen en vormen een kil karakter, en geven andere meteen een warme uitstraling?

Bol en rond - een beetje zachtheid in je interieur

Niemand weet precies waarom, maar onderzoek toont aan dat ronde, organische vormen als vriendelijker beschouwd worden. Zelfs in zoiets simpels als een logo blijkt dit al door te werken. Strak is zakelijk, rond is vriendelijk. Gek eigenlijk.

Ik heb er zelf nog wel iets van logica in ontdekt. Als je je kunt stoten aan harde hoeken is dit onprettig. Maar, als fan van feng shui, zie ik ook het grotere geheel van energie die moet kunnen stromen. Stel je een vierkante blokkendoos voor waar een golf water doorheen stroomt… Die zal sierlijker wegvloeien bij een meanderende vorm. Met ronde vormen maak je je interieur dus toegankelijker en vriendelijk.

Ook verrassing versus voorspelbaarheid speelt een rol bij het hard/zacht effect. Een ronde salontafel met een rond vloerkleed met een ronde lamp erboven, doet al snel een beetje geforceerd aan. 

In de huidige interieurs wordt ‘zachtheid’ weer met open armen verwelkomd. Wat begon met cirkellampen en jute kleden, is inmiddels uitgegroeid tot een ware rage. Wat kan er niet rond? Spiegels, kuipstoelen, kleden, tafels, accessoires, en natuurlijk cirkelbehang! Overigens zijn vloerkleden tegenwoordig niet alleen in ronde - maar ook in organische vormen te krijgen. En ook dan zijn de lijnen zacht en golvend.

De leukste ronde details (zonder overkill) krijg je door heel bewust met deze balans om te gaan. Een ronde, solitaire tafel in de eethoek schreeuwt om een rond kleed. Maar een ronde salontafel gaat beter op in de zithoek als je het tapijt met de rechte bank laat uitlijnen. Hang je daar dan weer een ronde lamp boven, dan zet je het geheel echt in de spotlights. 

Ik speel momenteel naar hartenlust met harde en zachte vormen en materialen. Het geeft meer resultaat qua eenheid dan alle nieuwe likjes verf die ik ooit probeerde.

Ook interessant: bij deze trend wordt steeds vaker afwisselend gebruik gemaakt van verschillende glansgraden. Een ‘bolle glans’ geeft hardheid, een ultra matte verf zachtheid. Door hoogglans en mat te combineren, iets dat uit den boze was vroeger, versterk je het effect van beide.

 • Pin It

Heeft jouw huis gebrek aan 'zachtheid'?

Experimenteer met ronde vormen!
MAAK EEN AFSPRAAK STEL EEN VRAAG

DECOKAY INSPIRATIE

 • Style jouw hotel chique interieur
  Een hotel chique interieur weerspiegelt de luxe van hotels. Als jij je daar als een vis in het water voelt en liever niet terug gaat naar huis, maar je wil blijven wentelen in luxe, dan is een hotel chique interieur zeker weten iets voor jou!
 • Voel je werelds met Art Deco
  Groot uitpakken met prints en luxe kleuren in huis? Klinkt dat als muziek in je oren? Met de Art Deco-stijl maak je van je huis een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn!
 • Hoe past geel in jouw interieur?
  Valt het jou ook op dat er steeds meer geel te zien is in de woonbladen en qua accessoires? Dat kan kloppen. Geel heeft een onmiskenbare comeback gemaakt. Hoe pas je geel toe in je interieur zonder dat het gaat overheersen?

DECOKAY BLOGS

 • De volwassen comeback van geel
  Geel in je interieur? Is dat niet een beetje te druk, of iets uit de jaren ‘30 of zo? Zeker niet. Geel maakt een comeback waar je U tegen zegt. Ondanks - of dankzij - de kleurfilosofie erachter, blijkt het een kameleon die in elke woonstijl wat toevoegt.
 • Hollandse lente - extra plaid en gaan!
  Bibber- of barbecue weer? Het voorjaar in Nederland laat nog wel eens op zich wachten, of komt juist met een kracht binnen gerold in maart, en laat je vervolgens in april gewoon zitten met een hagelbui. Four seasons in one day, van hagel tot felle zon, zijn schering en inslag.
 • Hard beton match je met zachte materialen
  Beton -  of betonlook - is een bijna onmisbaar element in een trendy interieur. Dit ruwe materiaal is niet-voor-niets een immens populaire toevoeging in huis. Beton ziet er stoer uit, maar oogt tegelijkertijd ook warm door de ruwe textuur. 

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raambekleding of buitenzonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

STEL EEN VRAAG

VRAAG EEN AFSPRAAK AAN

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in

VRAAG EEN BROCHURE AAN

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

TOP