STEL EEN VRAAG

VRAAG EEN AFSPRAAK AAN

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in

VRAAG EEN BROCHURE AAN

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route
5
Filiaal kiezen


Bloedend hout geeft…. vlekken

geschreven door

Bloedend hout zorgt voor lelijke vlekken in je schilderwerk. Het komt niet heel vaak voor, maar wat moet je doen als je er wel mee te maken hebt? En welke houtsoorten hebben hier vooral ‘last’ van?

Bloedend hout geeft…. vlekken

Misschien herken je het wel… je schildert een meubelstuk en zodra de eerste verflaag erop zit, komen er gele, roze of bruinige vlekken door de verf heen. Zelfs een tweede laag verf maakt geen verschil… de vlekken komen weer terug. Dikke kans dat je dan te maken hebt met hout dat bloedt. Maar wat is hier nou precies de oorzaak van? En nog belangrijker: hoe kun je het voorkomen?

Bepaalde (kleur)stoffen in het hout zijn oplosbaar in water. Bij het aanbrengen van een product op waterbasis, bijvoorbeeld krijtverf, latex of acrylverf, worden deze kleurstoffen geactiveerd en als het ware uit het hout getrokken. Vervolgens vermengen de stoffen zich met de verf, waardoor de verkleuringen ontstaan. De grote boosdoener is in veel gevallen looizuur, ook wel tannine genoemd. Eikenhout is een houtsoort waarbij dit veel voorkomt, vanwege het hoge looizuurgehalte in het hout.

Maar er zijn nog meer houtsoorten die bloeden. Niet alleen eikenhout, maar ook mahonie, merbau, meranti en teak bijvoorbeeld. Bij al deze houtsoorten loop je dus een risico op verkleuring als je met water gedragen verf werkt. En die vlekken vallen natuurlijk het meeste op als je met lichte kleuren verft. 

Om dit te voorkomen, moet je een isolerende laag aanbrengen tussen het hout en de verf. Een grondverf op terpentine basis bijvoorbeeld, omdat die de kleurstoffen vaak niet activeert. Het nadeel van terpentine gedragen verf is een lange droogtijd en het kan niet direct kan worden overgeschilderd met bijvoorbeeld krijtverf, acrylverf of latex. Een andere mogelijkheid is een houtprimer; een terpentine gedragen grondverf die geschikt is voor gebruik bij bloedend hout. Of primer van Alabastine speciaal tegen het ‘bloeden’. 
Ook zou je nog schellak kunnen gebruiken. Dit is een soort sealer voor bloedend hout en blokkeert vlekken zoals nicotine, vochtschade, roet, inkt of vet. En bovendien is het na 45 minuten weer overschilderbaar. Schellak is echter niet overal even gemakkelijk te krijgen.

Maar hoe weet je voordat je met een schilderklus begint of je met bloedend hout te maken hebt? Een oude lap en een fles thinner bieden de oplossing: wrijf met de doek met thinner over het hout, een halve minuut ongeveer. Wordt de lap bruin? Dan gaat het hout bloeden en kun je het hout alleen met alkydverf schilderen. Tenzij je natuurlijk één van bovengenoemde voorzorgsmaatregelen neemt. Ben je niet zeker van je zaak? Laat je dan goed infomeren bij Decokay!

 • Pin It
JAB Holland Haag Sigma A House of Happiness AS-Creation Decokay Design Verf Decokay Design Raamdecoratie Decokay Design vloeren Luxaflex COREtec Decokay Design Gordijnen dib Sikkens Desso Toppoint BN Wallcoverings Pure & Original Eijffinger Wijzonol Interfloor

Welk product heb je nodig

voor jouw verfklus?

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen, inspiratie, blogs en info & advies in je mailbox

DECOKAY INFORMATIE, ADVIES & TIPS

DECOKAY INSPIRATIE

 • Help! Ik vind meerdere woonstijlen leuk
  Je bent op zoek naar vernieuwing in je interieur. Je bladert watertandend door de woonbladen en vindt het ene interieur nog mooier dan het andere. Leuk, al die nieuwe trends. Maar je wilt het deze keer graag wat doordachter aanpakken. 

DECOKAY BLOGS

 • Blog: Welke kleur van het jaar past bij jou?
  Een beetje extra inspiratie kan iedereen wel gebruiken als het gaat om interieur en kleur. Elk jaar zie je weer één of meerdere nieuwe kleuren terug die de interieurwinkels domineren. Potjes, vaasjes, stoelbekleding…
 • Verven of schilderen… Wat is wat…?
  Ik schilder (en verf) al jaren. En ik schrijf er ook nog over… Maar toen een kennis me terloops vroeg wat het verschil nou precies was, moest ik het antwoord schuldig blijven. Dat kon natuurlijk niet.
 • Primer en grondverf, wat is het verschil?
  Wie met een verfklus gaat beginnen, doet er goed aan om van tevoren advies in te winnen. Hoe je namelijk een te verven oppervlak goed onder handen neemt, is afhankelijk van het materiaal en van het gewenste resultaat. Een primer of grondverf is vaak de beste basis. Deze producten staan meestal naast elkaar in het schap. Maar wanneer gebruik je wat? Met die vraag ging ik naar Decokay.

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raambekleding of buitenzonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

TOP