HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route

OPENINGSTIJDEN


Bloedend hout geeft…. vlekken

gepost door / maandag, 1 januari 1900
Bloedend hout geeft…. vlekken

Misschien herken je het wel… je schildert een meubelstuk en zodra de eerste verflaag erop zit, komen er gele, roze of bruinige vlekken door de verf heen. Zelfs een tweede laag verf maakt geen verschil… de vlekken komen weer terug. Dikke kans dat je dan te maken hebt met hout dat bloedt. Maar wat is hier nou precies de oorzaak van? En nog belangrijker: hoe kun je het voorkomen?

Bepaalde (kleur)stoffen in het hout zijn oplosbaar in water. Bij het aanbrengen van een product op waterbasis, bijvoorbeeld krijtverf, latex of acrylverf, worden deze kleurstoffen geactiveerd en als het ware uit het hout getrokken. Vervolgens vermengen de stoffen zich met de verf, waardoor de verkleuringen ontstaan. De grote boosdoener is in veel gevallen looizuur, ook wel tannine genoemd. Eikenhout is een houtsoort waarbij dit veel voorkomt, vanwege het hoge looizuurgehalte in het hout.

Maar er zijn nog meer houtsoorten die bloeden. Niet alleen eikenhout, maar ook mahonie, merbau, meranti en teak bijvoorbeeld. Bij al deze houtsoorten loop je dus een risico op verkleuring als je met water gedragen verf werkt. En die vlekken vallen natuurlijk het meeste op als je met lichte kleuren verft. 

Om dit te voorkomen, moet je een isolerende laag aanbrengen tussen het hout en de verf. Een grondverf op terpentine basis bijvoorbeeld, omdat die de kleurstoffen vaak niet activeert. Het nadeel van terpentine gedragen verf is een lange droogtijd en het kan niet direct kan worden overgeschilderd met bijvoorbeeld krijtverf, acrylverf of latex. Een andere mogelijkheid is een houtprimer; een terpentine gedragen grondverf die geschikt is voor gebruik bij bloedend hout. Of primer van Alabastine speciaal tegen het ‘bloeden’. 
Ook zou je nog schellak kunnen gebruiken. Dit is een soort sealer voor bloedend hout en blokkeert vlekken zoals nicotine, vochtschade, roet, inkt of vet. En bovendien is het na 45 minuten weer overschilderbaar. Schellak is echter niet overal even gemakkelijk te krijgen.

Maar hoe weet je voordat je met een schilderklus begint of je met bloedend hout te maken hebt? Een oude lap en een fles thinner bieden de oplossing: wrijf met de doek met thinner over het hout, een halve minuut ongeveer. Wordt de lap bruin? Dan gaat het hout bloeden en kun je het hout alleen met alkydverf schilderen. Tenzij je natuurlijk één van bovengenoemde voorzorgsmaatregelen neemt. Ben je niet zeker van je zaak? Laat je dan goed infomeren bij Decokay!

Deze blog is gepost door, Heleen van der Willigen

Tekstschrijver en Scandinavisch wonen-stylist
  www.instagram.com/eigenwillig.nl
 • Pin It

VERF INFORMATIE, ADVIES & TIPS

VERF BLOGS

 • 7 February 2019 door Heleen van der Willigen, in Product
  Mat en strak, voor minder doe ik het niet!
  Door een muur te verven kun je al heel snel een ruimte een andere look geven. Dat is leuk! Minder leuk is slechte muurverf die je wel drie of vier keer op de muur moet smeren om een egaal en dekkend resultaat te krijgen. Daarom verf ik nu met Sigma Perfect Matt, lees hier waarom.
  NAAR DE BLOG +
 • 17 January 2019 door Heleen van der Willigen, in Product
  Ga nicotinevlekken écht te lijf!
  Als je gaat klussen heb je vaak met een budget te maken. Soms willen we nog wel eens voor goedkopere varianten kiezen als het gaat om muur of plafondverf… maar in dit geval bleek goedkoop letterlijk duurkoop. Lees hier waarom!
  NAAR DE BLOG +
 • 6 December 2018 door Heleen van der Willigen, in Product
  Reken af met water-, roet- en nicotinevlekken!
  Lekkage, daar word je toch chagrijnig van! Maar er is gelukkig een lichtpuntje: Sigma Stainaway. Een isolerende muur- en plafondverf waarmee je vlekken op je muur of plafond te lijf kunt gaan. Water-, nicotine- en roetvlekken verdwijnen als sneeuw voor zon…
  NAAR DE BLOG +

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raamdecoratie of zonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

Merken van Decokay

Decokay heeft een ruim
assortiment van vele
vooruitstrevende leveranciers.

STEL EEN VRAAG

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

TOP